Ocelotul: Profilul unei pisici pe cale de dispariție

Ocelot vazut de aproape.

Chiar dacă ocelotul este inclus în categoria de pisici mari pe cale de dispariție, acesta se încadrează într-o subspecie de “pisici mari” mai mici. Un ocelot mascul poate cântări între 10 și 15 kg, femelele fiind puțin mai mici, iar lungimea corpului poate fi de până la 1,5 metri. Blana ocelotului are modele de rozetă superbe, foarte asemănătoare ca aspect și culoare cu cea a leopardului.

Caracteristicile distinctive ale ocelotului

Ocelotul are cercuri albe în jurul ochilor foarte bine conturați; conturul ochilor continuă pe ambele părți ale nasului.

În spatele ambelor urechi, ocelotul are pete de culoare mari și albe.

Coada ocelotului este o treime din lungimea corpului.

Ocelot in natura.

Habitatul ocelotului

În Statele Unite, ocelotul se mai găsește ocazional în anumite părți din Arizona, în sudul Texasului și în Rio Grande Valley. Pentru a se camufla mai bine în aceste zone de prerie, acești oceloți au o culoare mai deschisă față de cei care trăiesc în junglă.

În Mexic, America Centrală și America de Sud, aceștia pot fi găsiți de la zonele de prerie, până la jungle și păduri tropicale. Conform Zoo.org, aceștia preferă mlaștinile și malurile râurilor, față de zonele deschise.

De ce este ocelotul o specie pe cale de dispariție?

În Statele Unite și Mexic, pericolul de dispariție constă în invazia dezvoltării omenirii asupra habitatului ocelotului (zonele de prerie în care obișnuiau să își crească puii). Într-o oarecare măsură, influența umană asupra habitatului joacă de asemenea un rol în declinul populației de ocelot din pădurile tropicale și jungle.

În anii ‘60 populația de ocelot a scăzut semnificativ în SUA datorită vânzării acestora ca animale de companie (lucru care, din fericire, acum este ilegal) și vânarea acestora pentru a produce haine de blană.

Deși acum nu mai este legal, există în continuare o piață ilegală unde se face comerț cu blană de ocelot. Este nevoie de 20 de oceloți pentru a face o singură haină de blană; fă calculul.

Pisica Ocelot stand culcata pe creanga unui copac.

Viața socială a ocelotului

Ocelotul este, în principiu, un animal solitar, care vânează și cutreieră singur pe teritoriul său (în jur de 32 de km pătrați). Masculii își marchează teritoriul cu urină și are grijă să nu pătrundă în teritoriul altui ocelot mascul.

Vederea bună, auzul fin și simțul dezvoltat al mirosului, face ca Ocelotul să fie un candidat natural ca prădător nocturn.  Deși sunt alpiniști agili și se hrănesc adesea cu maimuțe, păsări și veverițe, Ocelotul preferă să vâneze pe pământ. Pe pământ, aceștia vânează de obicei reptile, pești, rozătoare și cerbi tineri.

Puii de ocelot

Ocelotul atinge maturitatea sexuală la doi ani și se împerechează aproximativ o dată sau de două ori pe an după aceea. După o perioadă de gestație de aproximativ 70 de zile, se nasc de la unu la patru pisoi (în medie doi).

Femela ocelot este o mamă dedicată, care nu își lasă puii singuri decât dacă se duce să vâneze. După șase luni, puii de ocelot încep să vâneze împreună cu mama lor. După aproximativ 18 luni, aceștia pleacă să își stabilească propriile teritorii.

Citește și: Cum să rezolvați agresiunea între pisicile din casă

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print
Share on twitter
Twitter

Mai multe articole

Caine negru stand culcat langa un castron.

Constipația la câini

Majoritatea proprietarilor de animale de companie au cunoștințe detaliate despre obiceiurile de eliminare ale animalului lor de companie, ca un efect secundar nefericit al curățeniei

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa şi:

Capul unui caine pe podea vazut de aproape.

Boala renală la câini

Protocolul de utilizare şi riscurile medicamentului Benazepril Funcția renală a unui animal de companie tinde să se deterioreze în timp și cu vârsta. Și când

Citește mai mult »

ținem legătura!